Als voltants d’Ulldecona pots trobar diverses oliveres mil·lenàries que produeixen un riquíssim oli, veritable or líquid, i són l’admiració de tots els forasters que les visiten.
Les oliveres van ser domesticades fa 8000 anys i van arribar a aquestes terres transportades pels pobles d’agricultors que les van colonitzar.
El periòdic “La Vanguardia” va publicar el dia 18 de juny un fantàstic article sobre les oliveres mil·lenàries.
Veure notícia: L’olivera més vella d’Espanya té 1.701 anys
«Un estudi de la Universidad Politécnica de Madrid (UPM) ha determinat que l’olivera coneguda com ‘la Farga de Arion’, a Ulldecona, té una edat aproximada d’uns 1.701 anys i s’hauria plantat, per tant, en el 314, en el mandat de l’emperador Constantí I (306-337 dC).
L’estudi ha estat dirigit pel catedràtic de Dasometría de la Escuela Técnica Superior de Ingenieros de Montes, Forestales y de Medio Natural de la UPM, Antonio Prieto.
Els resultats de l’estudi revelen que l’olivera monumental d’Ulldecona és l’arbre datat més antic de la Península i està així mateix entre els més vells de tot el món».
Quan viatges a Ulldecona, visita aquesta olivera. Tanca els ulls i imagina que va ser plantada per un agricultor romà ple d’il·lusió, que esperava obtenir una bona collita. Mai s’hauria arribat a imaginar que el seu arbre tingués tal fama!
La resta de l’article no està exempt d’interès:
«Prieto també ha treballat en la datació de la ‘Farga del Pou del Mas’, que es troba a La Jana (Castellón), i en aquest cas l’edat aproximada és de 1.182 anys i va ser plantada al 833, durant l’emirat de Abderramán II (822 a 852 dC).
Aquests treballs de recerca han estat patrocinats per la Fundación del Banco Santander a instàncies de la Mancomunidad de la Taula del Sénia.
El Territori del Sénia, format per 27 pobles valencians, catalans i aragonesos, conserva la concentració més gran d’oliveres monumentals del món: 4.798 de més de 3,50 metres de perímetre de tronc a 1,30 metres del sòl, repartits per 22 pobles».
El Banco de Santander, a la seva ciutat financera de Boadilla del Monte (Madrid), disposa de la col·lecció més important del món d’oliveres monumentals: 270 oliveres de més de 500 anys i dotze oliveres mil·lenàries. La seva fundació col·labora en la protecció i cura d’aquests supervivents del passat, amb l’objectiu que siguin admirats per les properes generacions.
Si els respectem, quan dintre de milers d’anys la nostra civilització no existeixi, algunes d’aquestes oliveres seguiran impertorbables, donant els seus fruits cada temporada.