Go to Top

Les oliveres mil·lenàries

 

Als voltants d’Ulldecona pots trobar diverses oliveres mil·lenàries que produeixen un riquíssim oli, veritable or líquid, i són l’admiració de tots els forasters que les visiten.

 

Olivos milenarios_2

 

Les oliveres van ser domesticades fa 8000 anys i van arribar a aquestes terres transportades pels pobles d’agricultors que les van colonitzar.

El periòdic “La Vanguardia” va publicar el dia 18 de juny un fantàstic article sobre les oliveres mil·lenàries.

 

Veure notícia: L’olivera més vella d’Espanya té 1.701 anys

 

«Un estudi de la Universidad Politécnica de Madrid (UPM) ha determinat que l’olivera coneguda com ‘la Farga de Arion’, a Ulldecona, té una edat aproximada d’uns 1.701 anys i s’hauria plantat, per tant, en el 314, en el mandat de l’emperador Constantí I (306-337 dC).

L’estudi ha estat dirigit pel catedràtic de Dasometría de la Escuela Técnica Superior de Ingenieros de Montes, Forestales y de Medio Natural de la UPM, Antonio Prieto.

Els resultats de l’estudi revelen que l’olivera monumental d’Ulldecona és l’arbre datat més antic de la Península i està així mateix entre els més vells de tot el món».

 

Quan viatges a Ulldecona, visita aquesta olivera. Tanca els ulls i imagina que va ser plantada per un agricultor romà ple d’il·lusió, que esperava obtenir una bona collita. Mai s’hauria arribat a imaginar que el seu arbre tingués tal fama!

La resta de l’article no està exempt d’interès:

 

«Prieto també ha treballat en la datació de la ‘Farga del Pou del Mas’, que es troba a La Jana (Castellón), i en aquest cas l’edat aproximada és de 1.182 anys i va ser plantada al 833, durant l’emirat de Abderramán II (822 a 852 dC).

Aquests treballs de recerca han estat patrocinats per la Fundación del Banco Santander a instàncies de la Mancomunidad de la Taula del Sénia.

El Territori del Sénia, format per 27 pobles valencians, catalans i aragonesos, conserva la concentració més gran d’oliveres monumentals del món: 4.798 de més de 3,50 metres de perímetre de tronc a 1,30 metres del sòl, repartits per 22 pobles».

 

El Banco de Santander, a la seva ciutat financera de Boadilla del Monte (Madrid), disposa de la col·lecció més important del món d’oliveres monumentals: 270 oliveres de més de 500 anys i dotze oliveres mil·lenàries. La seva fundació col·labora en la protecció i cura d’aquests supervivents del passat, amb l’objectiu que siguin admirats per les properes generacions.

 

Olivos milenarios_3

 

Si els respectem, quan dintre de milers d’anys la nostra civilització no existeixi, algunes d’aquestes oliveres seguiran impertorbables, donant els seus fruits cada temporada.